Opplev Bokn folkemøte

Opplev Bokn

 

27.oktober arrangerte vi folkemøte i Bokn Arena i forbindelse med forprosjektet “Opplev Bokn”. Prosjektet er rettet mot mat, opplevelse og reiselivsaktører på Bokn og initiert av Bokn Kommune. Formålet med prosjektet er å mobilisere og motivere næringen for å ta ut større verdiskaping på Bokn. Kommunen, med bistand fra oss i Næringshagen Rogaland Ressurssenter inviterte i den hensikt til et folkemøte hvor nærmere 50 deltok.

 

 

Her presenterte rådmann Ingeborg Skjølingstad prosjektet og bakgrunnen for dette for de oppmøtte. Vi hadde også med oss Heidi Skifjell fra Rogaland Fylkeskommune digitalt, som også er veldig positiv til prosjektet. 

Jan Thore Lippestad fra Næringshagen Rogaland Ressurssenter presenterte oss og næringshageprogrammet som vi er en del av, og hva vi gjør og kan bistå med i dette prosjektet. 

Vår samarbeidspartner Destinasjon Haugesund & Haugalandet var på plass for å fortelle hvem de er og hva de kan gjøre i prosjektet som et markedsføringsselskap for regionen. De snakket kort om hva turister/potensielle gjester ser etter, og tips til digital markedsføring. 

 

Når vi startet planleggingen av dette arrangementet ønsket vi også å få presentere “Smaken av Bokn” for å vise alt det gode Bokn har å by på. Vi trengte hjelp fra noen som kjente Bokn bedre enn oss, og engasjerte derfor Boknarena Event som laget en flott ramme for arrangementet og tryllet frem de nydeligste retter av lokale råvarer og sammen med lokale aktører. Vi fikk servert kyllingspyd, vårrull og innbakt scampi fra Galaged Kitchen, ferske reker og stekt kamskjell med nydelig tilbehør fra Bokn Sjømat, Grieg Seafood stilte med laks og Sjøbris fristet med skillingsbolle og smoothie. I tillegg fikk vi hjortegryte med potetpurè.

Etter det nydelige matgilde startet vi med idèdugnaden, som hadde som formål å inspirere og få frem de gode ideene. Spørsmålene vi stilte resulterte i en vegg med “post its” bestående av mange gode ideer og store drømmer.

Idèdugnaden bestod i hovedsak av 4 spørsmål angående reiseliv, mat og opplevelser på Bokn. Det kom frem utrolig mange gode ideer, tanker og drømmer.

Mange mener at lokalmaten spiller en viktig rolle innen reiselivet og 10 stykker ønsket at tilreisende skulle få oppleve lokalmaten på Bokn. Innen dette segmentet ble det også nevnt gårdsbesøk, sjømat, hjorterestaurant, restaurant/matopplevelser på toppen av Boknafjellet, restaurant ved sjøen eller under sjøen.

Flere foreslo også hele matopplevelser som “fra hav til tallerken” og “fra fangst til fest”.

…Fra store drømmer med 3 Michelin stjerner til eksisterende matopplevelser som å nyte Sjøbris smoothie fra kaien, spise nyfisket ørret fra vannkanten, reker og vin på Alvestadkroken.

Overnatting blir også nevnt flere ganger. Overnatting generelt er nok et savn på Bokn, men det kom òg frem drømmer om unike overnattingsmuligheter som kan fungere som trekkplaster for Bokn. Fra rorbuer/rorbusenter, glamping, Artic Dome, Microhus ala “Flokehyttene” til tretopphytter. Plassert på Bokns høyeste punkt, eller under havet. 

Flere drømmer om overnattingssteder med det lille ekstra. Hotell B&B, hotell inkludert spa/badeland, hotell inkludert konferansesenter. Eller gjerne alt-i-ett. 

Boknafjellet går igjen i forslagene. Unik overnatting på toppen, overnatting i telt eller unike hytter. Alt-i-ett hotell, utescene, turisthytte med kafè på signalstasjonen, restaurant i masta eller zipline nedover fjellet. 

I ordskyen som ble laget under idèdugnaden ved hjelp av svar fra de oppmøtte var det naturen som ble nevnt flest ganger, tett etterfulgt av omgivelsene, landbruket, lokalsamfunnet og sjø. Dette ser en også igjen i forslagene som ble hengt på veggen, spesielt mange forslag rundt sjø og natur. 

Vel 10 stykker foreslo havfiske som aktivitet, og det kom inn flere forslag på “hav til tallerken” og “fangst til fest”. De ble også nevnt fiske i mørket, kurs i å sløye fisk, rundtur med skute inkl mat og overnatting, samt safari av ulike slag hvor hummersafari, krabbesafari og ørnesafari ble nevnt. Omvisning på fiskeoppdrett er også et forslag som ble nevnt av flere som et ønske å vise de tilreisende. 

Spennende aktiviteter i og rundt sjøen var det mange forslag på. Dykkerkurs og dykkersafari, Coastal Adventures og båtutleie. Ulike typer vannsport som vannscooter, vannski, SUP, kajakk og kano. Badstue i/ved vannet som inkluderer et friskt bad. Det kom også inn 8 forslag på RIB, både med og uten noe ekstra, hvor det som ble nevnt er RIB med historiefortelling, RIB safari og RIB inkludert et matstopp. Sommeraktiviteter for barn (som inkluderer fiske og båtliv).Utleie av båt og fiskeutstyr. 

Mange ideer i og rundt naturen: Det er et ønske om at tilreisende skal få oppleve den rå, fine, friske naturen. Flotte turløyper, Boknafjellet og Homraparken. Kysten, kystlyngheiene samt vær og vind. 

Det var mange aktiviteter som kom inn som forslag:

Sykkeltur (organisert, eller som utleie. El sykler og vanlige).

Åpen gård, besøke gårdsbruk og å få mate dyr. 

Øyhopping eller øyvandring.

Aktiviteter som klatrepark, klatrevegg, dyrepark, golf og frisbeegolf.

Farmen i vikingstil, eller spennende hulder safari. 

Mange forslag som omhandler historie og historiefortelling, både krigs-, viking-, og lokalhistorie.

Dans, musikk, kunst og kulturarrangement. Aktiviteter som er tilrettelagt for eldre og funksjonshemmede.

Konferansesenter.

Butikker som selger suvenirer, brukt og/eller lokalvarer.

Mange savner pub/serveringssted, her kom det inn 5 forslag på pub og et forslag på vinbar.

Gjestehavn med servicebygg, rasteplass og bobilparkeringer.

Shuttlebuss fra Haugesund sentrum, busstransport fra cruisekaien, hopp på/av bussturer. 

Bensinstasjon og ladestasjon, servicebygg. 

Generelt savner en bedre informasjon. Bedre skilting (for rundturer, til attraksjonene, informasjon om Bokn og hva en finner her, skilt til Sjøbris).

Oppmerkede stier for tur, turguide og turkart.

Aktivitetskalender og QR kode ved attraksjonene ble nevnt. 

App med oversikt over kulturminner.

Mange var òg enige at det å vise turistene lokalbefolkningen, og det gode vertskapet er en viktig del av reiselivet. 

Det siste spørsmålet spurte vi om det var noen som hadde konkrete planer eller en fjern drøm innenfor reiseliv på Bokn. Vi fikk inn hele 7 lapper….og det som er litt spennende er at det finnes likheter mellom flere av de!

Vi har god tro på reiselivet på Bokn og ønsker å prate enda mer.

Sitter du med en idè som du fikk lyst å diskutere med oss?

Ring, send mail eller treff oss på Boknatun tirsdager kl 9-12